Arkeologisk funn i den danske byen Ribe

Handelsbyen Ribe i Danmark var faktisk Skandinavias aller første by i oldtiden. Gravene her er historiske og noe utenom det vanlige,her ble nemlig hester hunder og mennesker begravet sammen. For noen år tilbake ble det gjort et spennende og historisk funn i denne byen. Arkeologer fant nemlig en liten kanne i keramikk trolig brukt som gravgods eller en flott liten urne. Det utrolige er at denne kannen i keramikk kan spores tilbake til 700-tallet og det er første gang arkeologer har funnet denne typen keramikk fra denne tidsperioden.

Kannen er importert fra Frankrike eller Belgia trolig fra en fransk handelsmann som var nyinnflyttet til den lille byen Ribe. I tillegg så var Ribe i sin oppstartsfase som by på samme tid. Det spesielle med denne utgravningen er at de fleste byene i Skandinavia startet rolig og langsomt men Ribe har hatt sterke forbindelser til utlandet og da særlig Europa fra dag en og det gjør at byen har startet med ett brak.

“Dansk keramikk er alltid rød eller sortbrun så den lyse keramikken fortalte oss med en gang at denne kannen i keramikk var importert forteller arkeolog Sindbæk” (https://forskning.no/arkeologi-historie/2015/06/utrolig-oldtidsfunn-i-ribe-0.) Kannen ble tilvirket under det Merovingiske dynastiet

(Omtrent 450 til 750 etter kristus.) I området som idag tilsvarer Frankrike og Belgia. I tidsrommet da kannen ble laget foregikk det en ekstrem ekspansjon i Nord-Europa og mye forandret seg raskt.

På denne tiden begynner særlig handelen og den gode økonomien å vende seg fra sør mot nord.

Kannen er en vinkanne og dette tilhørte vinkulturen sør i Europa mens for markedet i Nord-Europa var den en fremmed gjenstand. Grunnen til at arkeologene fikk øynene opp for denne vinkannen er som vi har sett mange. Dessuten kom denne personen langveisfra og må ha vært handelsmann og i tillegg hatt sterke sosiale bånd til mennesker bosatt i Ribe siden han tross alt har fått en grav her. Slike vinkannen tilhører foressten kulturen sør i Europa men er helt ukjent for oss i Nord.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *